Testarea soluluiComponentele principale ale solului de gradina sunt : nisipul, namolul si lutul. Diferite proportii ale acestora determina caracteristica generala a solului. Cunoscand tipologia solului intr-un anumit colt al gradinii, vom stii ce plante merg sau nu in acel loc, sau ce nutrienti trebuie adaugati pentru echilibrarea lui.
Ca o prima informatie nisipul dreneaza foarte bine apa , in timp ce namolul si lutul o retin.


Test compozitie sol
Materiale:
- un borcan de sticla, curat si uscat ( de genul celor pentru muraturi sau gem)cu capac
- o rigla
- monstra de pamant

1. Se umple borcanul pana la jumatate cu pamant
2. Se toarna deasupra apa de chiuveta/plata pana cand borcanul se umple 3/4. pamantul va incepe sa suga din apa.
3. Fixati capacul bine la borcan dupa care zgaltaiti borcanul pret de 1 minut ( sau mai mult daca se formeaza gogoloase)pana cand toata compozitia se transforma intr-o pasta inchisa la culoare.
4. Puneti borcanul undeva deoparte pret de 2 zile, fara sa il atingeti, pentru a permite continutului sa se aseze.
5. Dupa 2 zile, veti observa ca s-au format 3 straturi. daca este necesar sa mutati borcanul intr-un loc mai luminos sau mai accesibil pentru a il putea studia, fiti atenti cu manevrarea lui, astfel incat sa nu deranjati compozitia deja asezata.
6. Stratul de baza, de la fundul borcanului este nisipul. Stratul din mijloc este noroiul si stratul de la suprafata este lutul.
7. Pentru a calcula compozitia solului, stabiliti cat reprezinta fiecare din cele trei straturi in total sedimenteExemplu: Daca stratul de nisip este 50% din total sedimente, inseamna ca solul este unul care se dreneaza bine, fiind un sol adecvat plantarii acelor soiuri/flori/arbusti etc... carora nu le place sa le musteasca radacinile. Cu aceasta metoda nu se da gres niciodata.
O alta componenta importanta in analiza solului din curte este Nivelul PH -ului. Se considera un nivel normal al PH-ului, atunci cand acesta se situeaza in jurul valorii de 7
Un sol cu PH sub nivelul 7 este cunoscut sub denumirea de sol acid
un sol cu PH peste nivel 7 este cunoscut sub denumirea de sol alcalin ( bazic) Iata cum, in functie de o noua componenta din analiza solului, avem alte restrictii de plantare. Sper exemplu, unui conifer ii trebuie obligatoriu un sol acid si nus e va dezvolta niciodata bine sau chiar va muri intr-un sol alcalin.Un alt exemplu din practica raspandita a gradinaritului il poate oferi Hortensia. Hortensia este o planta ca carei flori isi schimba culoarea in fucntie de tipul de sol in care este plantata. In sol acid , florile au o culoare ( sa spunem albastra), in sol alcalin florile capata culoarea rosie. Daca noi, achizitionam un anumit soi de Hortensie tocmai pentru ca ne-a placut nuanta de culoare a florilor ( era nuanta de pe coperta, era nuanta din gradina vecinilor etc..) va trebui sa asiguram plantei exact tipul de sol care ii este necesar pentru a se dezvolta exact asa cum ne dorim.

Ce facem in cazul in care avem un sol alcalin in curte si totusi am vrea sa plantam un conifer, sau am dori sa ne bucuram de splendoarea unor plante/arbusti/arbori care insa necesita sol acid?.... nimic mai simplu..SCHIMBAM PH-UL SOLULUI in zona de plantare.
Cum facem asta? Avem 2 variante :

1. apelam la specialist, la unitatile fito-sanitare unde se comercializeaza solutii chimice in acest sens.
2. folosim, iarasi, metode vechi, clasice, organize si la indemana, pentru a obtine acelasi efect.

Inainte de a face asta, ar trebui sa stim ce tip de sol avem Alcalin sau acid. Cum aflam asta? Simplu, iarasi 2 metode:

1. metoda banala, comoda: cumparam un kit de masurat PH-ul
2. folosim o metoda veche, simpla dar la fel de eficienta ca si prima
. Cele 2 metode :
A. Determinarea tipului de sol alcalin vs acid din curte
B. Schimbarea ph-ului solului sol alcalin -----> sol acid si sol acid -----> sol alcalinDeterminarea PH sol

Se preleveaza in 2 borcane,monstre de sol din acelasi loc. Se adauga apa distilata in aceeasi cantitate, in ambele borcane si se agita borcanele Se adauga o lingurita de otet in unul din borcane si o lingurita de praf de copt in celalalt borcan. Daca in borcanul in care am adaugat otet incepe sa se formeze bule si sfaraie, atunci pamantul este alcalin, otetul avand PH acid 4.0. Daca borcanul cu praf de copt sfaraie, atunci pamantul este acid, praful de copt avand Ph de baza ( alcalin)8.2
Cum este logic, metodele de schimbare a ph-ului solului din alcalin in acid si invers sunt deja predictibile:
Sol alcalin -----> sol acid
Se amesteca o cana de otet cu o galeata de apa si se stropeste cu aceasta solutie solul din jurul plantelor care au ca cerinta pentru dezvoltarea normala, un sol acid
Sol acid -----> sol alcalin
se amesteca o cescuta de praf de copt la o galeata de apa , iar cu solutia creata se stropeste solul din jurul plantelor care au ca cerinta pentru dezvoltarea normala, un sol alcalin.

Va rog sa distribuiti acest articol daca va place.
Va multumesc