Susan negruIn acest articol vom vorbii un pic despre susanul negru. Una dintre legende care roiesc in jurul acestei plante spune ca, daca o data la o suta de ani manci o lingura de seminte negre de susan, inmuiate in roua adunata de pe petale de flori, in dimineata celei mai lungi zile a anului, vei castiga nemurirea :) asta in cazul in care ajungi la 100 ani :)

Ei bine haideti sa vedem cateva beneficii care le putem avea de la aceasta planta. Semintele de susan contin nutrienti, minerale, antioxidanti si vitamine, toate astea le confera un gust excelent, sunt delicioase, aromate si crocante. Semintele de susan contin:
5% apa
50% grasimi
25% carbohidrati
20 % proteine si aminoacizi esentiali.
Contin cu 50% mai multe proteine decat carnea si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor, sunt recomandate copiilor aflati in crestere.


Sunt foarte bogate in calciu iar laptele de susan inlocuieste cu succes laptele animal. Semintele de susan au urmatoarele minerale esentiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor. Continutul de vitamine: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, cu exceptia vitaminei B12 si a acidului folic), vitamina A, vitamina C si vitamina E.Consumat cu regularitate ajuta in dureri articulare, osteoporoza, mentinerea sanatatii pielii, constipatie (creste peristaltismul intestinal), sporirea secretiei lactate la tinerele mamici, intarzie procesele de imbatranire !, reducerea nivelului de colesterol (prin continutul de sesaminol,sesamolinol si sesamolin), protectie hepatica (contin arginina si tryptofan),mentinerea sanatatii vaselor de sange(este bogat in acizi grasi nesaturati), usor afrodisiac. Eu am cumpaat de la magazinul naturist si am pus la incoltit cateva seminte, dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos au incoltit si chiar sunt la prima frunza reala. Le voi planta afara in luna Mai dupa ce riscul de inghet a trecut.

 
Voi revenii cu noi imagini in vara cand planta va fi mare si va fi pe rod. Pana atunci multa sanatate.

Va rog sa distribuiti acest articol daca va place.
Va multumesc