Incoltirea napilor / cartof porcescIn acest scurt subiect o sa vorbim despre NAP sau asa cum i se mai spune cartoful porcesc.

Napul este o planta bienala adica durata de viata parcurge 2 sezoane (sezonul 1. Incoltirea si hibernarea peste iarna iar sezonul 2. revenirea la viata), planta poate ajunge la o inaltime de 1 metru si infloreste in lunile Mai - Iunie.

Aceasta planta se trage din tarile bazinului Marii Mediterane.


Napul prefera un sol moale bine prelucrat si rezista la temperaturi scazute. Are o perioada de vegetatie foarte scurta si se poate cultiva in zonele reci.

Recoltarea se face dupa 60 de zile de la semanare. Napul contine zaharuri, proteine, lipide saruri minerale precum Potasiu , Calciu, Magneziu, Fosfor , Fier, Mangan , Zinc precum si vitaminele C , B1 , B2 si PP caroten si celuloza.


Consumul de nap poate trata gastrita , colita spastica, dereglare a func?iei cailor biliare.

Eu am incoltit in casa foarte simplu si usor aceasta radacina dupa cum se vede in imaginea de mai jos intr-o caserola am turnat apa peste radacina in asa fel jumate sa stea in apa jumate afara.Pe masura ce apa scadea am complectat cu apa pana cand a inceput sa prinda radacini si sa faca tulpina.


Il voi planta in luna Aprilie iar prin iarna voi avea prima recolta:)

Mai jos aveti 2 imagini cu napi incoltiti care au deja si tulpina. Voi revenii cu alte imagini dupa ce il voi planta afara si va fi mai mare.

Va rog sa distribuiti acest articol daca va place.
Va multumesc